Rintamamiestalo ja sen rempat

Kaikkihan varmaan tietävät, että vanhoissa taloissa ei remontointi lopu koskaan. Jos ei jotain ole parasta aikaa meneillään, aina on suunnitteilla jotain. Oman haasteensa remontointiin tuo tietysti vinot seinät, talon hengittävyys (ei voi eristää liian tiiviiksi) ja edellisten asukkaiden suorittamat remontit. 


Jännitystä luo se, ettei koskaan tiedä mitä minkäkin seinän tai lattian alta löytyy. Vaikka kyseessä on mun kotitalo, jossa on siis myös isäni syntynyt ja ikänsä asunut, ei kukaan varmasti muista jätettiinkö esimerkiksi eteisen laattojen alle lautalattia vai purettiinko se pois. Lisäksi monet asiat eivät vain onnistu talon pohjaratkaisun tai jonkin muun asian vuoksi. 


Jollain tavalla helpompaa olisi asua uudessa talossa, missä kaikki olisi tehty viimeisen päälle, jokainen seinä olisi suorassa, nurkista ei vetäisi.. Ehkä jopa olisi itse saanut tehdä kaikki päätökset ja suunnitella huonejärjestyksen, mutta mielestäni siinä ei vaan ole sitä samaa tunnelmaa kun vanhassa talossa. Talon historia vaikuttaa myös, on mukava ajatella että talo on pysynyt suvussamme ja että mun isovanhemmat ovat kyseiseen taloon perustaneet perheensä.


Vanhassa talossa on omat oikkunsa ja omat äänensä. Itse ei enää jokaista narinaa tai huminaa huomaakaan, kun on niin tottunut niihin. Olemme asuneet nyt talossa pian 8 vuotta. Paljon on remonttia vielä suunnitelmissa ja jonkin verran sitä on jo tehtykin. Opittu on matkan varrella kaikenlaista ja paljon on vielä opettelemistakin. Oon niin kiitollinen, ettei enää tarvitse hiustenkuivaajan kanssa lämmitellä jääkylmässä portaikossa toppavaatteet päällä hytisten putkia suliksi. Toivottavasti myöskin keittiön putket pysyvät sulana, eikä uusia vesivahinkoja ole tiedossa, kuten muutama vuosi sitten.


Oon ajatellut tälle keväälle hieman pintaremonttia ja vihdoin maalaan rappuset uudestaan paremman värisellä maalilla. Lisäksi toiveissa olisi saada eteisen lattialaatat purettua (jännitetään, onko siellä sitä lautalattiaa vai ei!) ja keittiön laminaatti vaihdettua harmaaksi kuten olohuoneessa ja makkarissa. Keittiön pöydälle tarvitsisi tehdä jotain, joko ostaa uusi tai maalata vanha. Ehkäpä mietitään myös vaihtoa makuuhuoneen tapeteille, ne kun halkeilevat ikävästi levyjen kohdalta talon liikkuessa. Eteisestä puuttuu myös listoja vielä, ne on saatava paikoilleen nyt. Kesällä maalataan peltikatto uudestaan, pinnoitteet ovat jo monena vuonna pudonneet lumien mukana maahan. Nyt talvella olisi tarkoitus myös kaataa loput koivut talomme takaa, toivottavasti saadaan tämä toteutettua että päästäisiin ensi syksynä helpommalla haravoinnin kanssa. Nättejähän ne olisi, mutta..Sellaista mukavaa arbeetia olisi tiedossa tälle keväälle, jännityksellä odotetaan paljonko saadaan tehtyä.

3 kommenttia

Niina kirjoitti...

Näinhän se on, nää ei oo koskaan valmiita! :p
Eilen puhuttiin just tuosta kuinka kiva olis ku olis joka nurkka suoras ja käytännöllistä jne.. Mut emmä silti tästä lähtis oikein mihkään. Tai no joku vanha meijeri ois kyllä ihana.. <3

Anu Lahti kirjoitti...

Hyvin tutulta kuulostaa :) Kahdeksan vuotta ollaan mekin asuttu tätä vanhaa tupaa. Paljon on tehty, paljon on vielä tekemättä. Viime syksynä laitettiin maalämpö, ennen joulua valmistui putkiremppa. Seuraavaksi haaveissa olisi vintin rappujen kääntäminen lämpimään eteiseen, eteisen lattian kunnostus, kylppäriremppa, yläkerran eteisen maalaus ja lattian uusiminen, kunnon väliseinän askartelu meidän ja pojan huoneiden väliin..... Ulkovuoraus uusittiin muutama vuosi sitten, mutta peltikatto kaipaisi täälläkin maalausta.

Välillä haaveilen talosta, jossa olisi iso keittiö ja isot huoneet. Mutta sitten mietin meidän pihaa kaikkine marjapuskineen ja hedelmäpuineen, enkä halua muuttaa mihinkään.

Miia kirjoitti...

Niina, No olis kyllä ja joku pohjalaistalokin. Paitsi mun mies ei oo kauheen innostunu näistä vanhoista taloista niin sitä ei kyllä sellaseen saisi.. :D

Anu, Huh, oottepas te kerinny :) Me kanssa laitettiin maalämpö 2010 ja on ollu huippuhyvä! Samalla eristettiin rappuset ja yläkerta, mutta vielä olis paljon tekemistä.. Eipä käy tylsäksi :D