Maailmanraitilla*


Komiat hetket halusi tarjota meille Sobloggareille hieman erilaisen illan. Hyppäsimme siis autoon ja lähdimme Peräseinäjoen Kalajärvelle Maailman raitille. Olipa upea paikka ja hieno alku lomalle! Ensin pääsimme tutustumaan siirtolaisten Amerikasta tienaamilla rahoilla rakentamaan Hakalan taloon, jossa oli upea sisustus ja paljon ihania yksityiskohtia. 
Seuraavaksi suunnattiin tutustumaan Australiasta siirrettyyn peltiseen keinikämppään, jossa sokerin leikkaajat ovat asustaneet. Seinät olivat peltiä, ikkunalle oli tehty aukko, mistä peltin sai nostettua kepillä auki ilman vaihtuvuuden parantamiseksi. Talossa oli keittiö ja kolme makuuhuonetta, missä miehet ovat nukkuneet ankean näköisissä hetekoissa. Kyllä veti hieman hiljaiseksi.Rakennus on valmistunut vuonna 1925 Australiaan. Siellä asui suomalaisia sokerinhakkaajia vuoteen 1954 saakka.Keinikämppä oli sisustettu Australiasta tuodulla irtaimistolla. Oppaamme Vesa kertoi mieleenkiintoisia juttuja talojen historiasta ja pystyin melkein näkemään sieluni silmin miehet istuskelemassa keittiön pöydän ääressä vetistä soppaa litkien. Seuraavaksi suunnattiin tien päässä olevaan hirsimökkiin, Matti Unkurin taloon. Siperiaan päin siis. Tuohon oikealle on tulossa teltta hieman suurempia juhlia varten ja siitä näkyy upeasti järvi molemmin puolin. Mikä upea paikka viettää juhlia!Unkurin talossa järjestetään illanistujaisia ja juhlia parillekymmenelle hengelle. Talo oli sisältä myös jätetty alkuperäiseen kuntoon ja esimerkiksi hirsissä näkyi vielä vanhoja sanomalehtiä. Todella kaunis paikka vaikkapa pienimuotoisille kesäjuhlille, talo sijaitsee omassa rauhassa tien päässä järven rannalla. Seuraavaksi suunnattiin Suomen suurimpaan kotaan, missä meille tarjoiltiin nokipannukahvit, omatekemää saaristolaislimppua ja kylmäsavulohimoussea sekä itsetehtyjä munkkeja. Nam!


Nokipannukahvit tarjoiltiin kuksista ja saaristolaislimput ja munkit söimme päreen päältä porontaljoilla istuen. Vesa varoitteli polttamasta päreitä ennen ruokailun loppumista :D Nauru raikasi vähän väliä ja Vesa hauskutti meitä jutuillaan. Saimme myös havainnollistavan esityksen kuinka 1800-luvulla on sytytetty tuli. Täytyy antaa oppaalle isot pisteet ohjelmasta ja kerronnasta, tietoa ja hämmästeltävää oli tarpeeksi mutta ei liikaa. Saimme kuulla mm. taulapää-nimityksen alkuperästä.

Pääsimme myös ajelemaan melkein äänettömällä moottorilla varustetulla kumiveneellä. Siitä onkin jo aikaa kun olen missään veneillyt ja moottorin hiljaisuus korosti sitä rauhaa, mikä järvellä on. Ilta-auringossa ihmeteltiin upeita maisemia. Lopuksi harjoittelimme ja kisailimme suopungin eli poromiesten lasson heitossa. Allekirjoittanut sai huimat 6 pistettä ensimmäisellä heitollaan (joka olikin aloittelijan tuuria) ja kaikki loput heitot menivät ohi. Ei tulisi lassomiestä musta. Oli tosi huikea ilta kyllä, kiitos vielä tuhannesti Komiat Hetket! 

Komiat hetket Oy järjestää myös muunlaista aktiviteettia esimerkiksi polttareihin, pikkujouluihin, häihin, tykypäiviin.. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Pohjalaiset olympialaiset, jotka sisältävät mm. puukonheittoa, eräkokkisota, iglun/lumikammin rakentaminen tai vaikkapa morsiamen survival-kurssi, missä opitaan mm. tekemään tulia ja majoittamaan mies ulos, jos sisälle ei ole tulemista? :D Komiat hetket Oy:llä on monipuolisia juhlapaikkoja, paljua, karaokea, saunaa jne. Käy tutustumassa nettisivuihin ja ota rohkeasti yhteyttä! 

*postaus toteutettu yhteistyössä Komiat hetket Oy:n kanssa.


Ei kommentteja